Saturday
Aug162014

NATURE CONCERT HALL Pavilion - IGULDA, LATVIA - by DJA

The project was completed by Latvian base studio DJA. The Pavilion / stage for “Nature Concert Hall” is designed as an art object that unifies all main atmosphere making components of the event – space, light, video and music.

Under the roof of the pavilion is a place for academic symphonic chamber orchestra of 20 people and Nature Concert Hall music band.

The elevations of the pavilion serves as a screen for video and light projections. Architectural volumes are referring to existing elements in the nature. The structure of the pavilion is made in a way to reduce the amount of points touching the protected biotope meadow.

The scientific workshops are designed in a volumetric module system. Modules can be mutually combined to get different size and configuration spaces as well as be carefully placed in environment.

The elevations of workshops and pavilion are made from vertical fabric bars that can be rotated and therefore different varied closeness or transparency can be created.

Nature Concert Hall is multimedia nature-educational event that incorporates science, dramaturgy, music and art. Its aim is to bring attention to surrounding nature, to tell about daily unnoticed and invite to be careful. Nature Concert Hall 2014 took place in Gauja National park, near Sigulda, Latvia and its main character was armoured fish.

 

Saturday
Aug092014

De Cero a Siempre - Villa Rica, Colombia - by Daniel Feldman Architects

The project was developed as part of the national integral youth attention strategy ‘De cero a siempre‘. Architects Daniel Feldman and Ivan Quinones have created an early childhood center called ‘el guadual’ to transform the city center of Villa Rica, Colombia. 

The building’s inauguration marked the end of a three-year long participatory design and development effort that has strived to generate pride and ownership since the beginning of the process.

The project creates a sense of integration with local kids, teenagers, employees, and community leaders were the starting point of the project in terms of spaces, materials, dimensions, and relations with the city.

The construction process lasted nine months and the total cost was $1.6 million.

The funds to complete the building school came from international cooperations, private donations, and public resources.

In the construction of the building more than 60 local builders were employed and certified alongside 30 local women who were trained in early youth education to become the daily workforce of the facility.

Thursday
Aug072014

Makoko Floating School - Lagos, Nigeria - by NLE Architects

The project was developed by Dutch based studio NLE Architects. This inspirational  project takes place is the dense city of Lagos, Nigeria.

The project is a true collaboration of professionals and thinkers building with the people and for the people. 

Makoko Floating School is a prototype floating structure, built for the historic water community of Makoko, located on the lagoon heart of Nigeria’s largest city, Lagos.
As a pilot project, it has taken an innovative approach to address the community’s social and physical needs in view of the impact of climate change and a rapidly urbanizing African context.
Its main aim is to generate a sustainable, ecological, alternative building system and urban water culture for the teeming population of Africa’s coastal regions.
Wednesday
Aug062014

carbon-fibre pavilion pavilion - Stuttgart, Germany - by University of Stuttgart

The projects was completed by German based Institute for Computational Design (ICD) and the Institute of Building Structures and Structural Design(ITKE). The  University of Stuttgart have realzied a robotically woven carbon-fibre pavilion based on the Elytron, a protective shell encasing the beetles’ wings and abdomen.

The project is part of a successful series of research pavilions which showcase the potential of novel design, simulation and fabrication processes in architecture. and engineers.

In total 36 individual elements were fabricated, whose geometries are based on structural principles abstracted from the beetle elytra. Each of them has an individual fiber layout which results in a material efficient load-bearing system. The biggest element has a 2.6 m diameter with a weight of only 24.1 kg. The research pavilion covers a total area of 50 m² and a volume of 122 m³ with a weight of 593 kg.

The overall geometry reacts to site-specific conditions of the public space around the university building in close proximity to the park. At the same time it demonstrates the morphologic adaptability of the system, by generating more complex spatial arrangements than a simple shell structure.

Altogether the research pavilion shows how the computational synthesis of biological structural principles and the complex reciprocities between material, form and robotic fabrication can lead to the generation of innovative fiber composite construction methods.

At the same time the multidisciplinary research approach does not only lead to performative and material efficient lightweight constructions, it also explores novel spatial qualities and expands the tectonic possibilities of architecture.

 

Sunday
Aug032014

Zacatitos 04 House - Baja California, Mexico - by Campos Leckie Studio

The project was developed by Canadian based studio Campos Leckie Studio. This project is an exploration of the modernist pavilion in an extreme desert context.

The site is a west-facing rocky knoll with distant views of a volcanic mountain ridge to the west and the Sea of Cortez to the south.

The organization of the architectural program is used to create a passive solar response to the constraints of a challenging site and modest construction budget. 

The project utilizes a relatively small building footprint on the steeply sloping site - organizing the public living areas on a series of cascading platforms, shaded and sheltered by a single monolithic rectangular volume that houses the bedrooms above.

The circulation corridor on the upper floor features a southwest-facing perforated exterior wall that absorbs the intense solar gain, isolating the inboard bedrooms from the heat while also creating a pressure differential that results in effective passive ventilation.

The upper volume is supported lightly on three points, with the majority of the main floor opening into the landscape through a series of operable glass panels. There is a large internal rectangular opening in the upper box, through which a cantilevered stair rises upward over the plunge pool. This deep opening blocks direct sunlight from penetrating into the exteriorized living space below, while providing an open connection to the sky above the exterior living area and pool.